Beano

De naam bingo komt van het woord Beano, het is een zogehete verbastering. Beano komt dan weer van het woord boon welke in de vroegere jaren gebruikt werden om de nummers mee af te dekken. Tegenwoordig worden de nummers simpelweg doorgestreept. Bingo is een oeroud spel wat is ontstaan in Italia rond de 16e eeuw. Lo Giuoco del Lotto, de Italiaanse loterij, was de eerste die het uitbracht. Deze Italiaanse loterij is in 1530 opgericht en bestaat tot op de dag van vandaag. De loterij in Italia is één van de belangrijkste inkomsten van de overheid en brengt naar schatting 75 miljoen euro per jaar op. Na het intrede in Italia werd het bingo spel al snel zéér populair in Frankrijk. In 1778 richten de Fransen hun eigen lotto op welke genaamd was Le Lotte waar het voornaamste spel dan ook bingo was.

Naast vermaak werd bingo ook voor educatieve doeleinden gebruikt in de 17 e eeuw. In Duitsland werd namelijk in 1850 een bingo spel ontwikkeld waarmee kinderen leerden vermenigvuldigen. Maar er werden ook bingo spellen gemaakt om de namen van dieren te leren of een geschiedenis bingo.

De naam bingo

De echte doorbraak voor het spel bingo was in 1929 in Duitsland, toen het spel nog Beano heette. Het spel had destijds wel een iets andere opzet. De omroeper trok namelijk uit een doos met houten fiches waar nummer ingegraveerd stonden. Toen Ed Lowe, een speelgoedverkoper uit Amerika het spel op een kermis in Duitsland zag was hij meteen enthousiast. Hij kocht het spel direct en introduceerde het in Amerika aan het grotere publiek. Tijdens een potje met vrienden werd de naam per ongeluk verkeerd uitgesproken en was die nieuwe naam Bingo geboren.

Online bingo

Tegenwoordig word het spel nog steeds veel gespeeld, voornamelijk door ouderen. Echter begint er nu weer een nieuwe rage te ontstaan. Door de opmars van het internet is het online bingo ontstaan. Op diverse websites is het mogelijk om gratis of voor echt geld bingo te spelen. Soms kun je hier leuke prijzen mee winnen die vervolgens naar je huis gestuurd worden. Maar ook het spelen voor geld is razend populair en word in Nederland door steeds meer mensen gespeeld. 

Circus.nl
Circus.nl
€250 + 100 Spins
Jacks.nl
Jacks.nl
€100 + 0 Spins